Een hypotheek zonder overdrachtsbelasting

Een hypotheek zonder overdrachtsbelasting

Regelmatig krijg ik nu de vraag hoe het nu zit met regels rond de overdrachtsbelasting en starters. Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, in plaats van 2% overdrachtsbelasting geen overdrachtsbelasting. Op bedragen zo groot als een hypotheek heb je het dan vaak over duizenden euro’s. Het is waar dat vanaf 2021 het hele stelsel rondom de overdrachtsbelasting waarschijnlijk gaat veranderen. Er ligt een wetsvoorstel om onder voorwaarden de overdrachtsbelasting te verlagen. Doel hiervan is om starters een betere kans te geven op de huizenmarkt. Het kan aantrekkelijk zijn maar bij een hypotheek zonder overdrachtsbelasting moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De voorwaarden van een hypotheek zonder overdrachtsbelasting

Als eerste moet je tussen de 18 en 35 jaar zijn om voor een vrijstelling in aanmerking te komen. Allebei de partners? Nee dat hoeft niet maar de korting geldt alleen voor degene tussen de 18 en 35. Dan is het nog steeds aantrekkelijk omdat je dan 1% overdrachtsbelasting betaald in plaats van 2%. Ben je wel een starter op de huizenmarkt maar ouder dan 35? Dan betaal je gewoon 2%. Val je wel in de goede leeftijdscategorie maar ben je geen starter? Dan val je wel binnen de vrijstelling. Deze geldt namelijk ook voor doorstromers, maar kan maar eenmalig gebruikt worden. Ook moet je schriftelijk verklaren dat je zelf in het huis gaat wonen. Koop je bijvoorbeeld een tweede huis of gebruik je de woning als belegging of om te verhuren dan gaat de overdrachtsbelasting naar 8%.

Meer informatie?

De overdrachtsbelasting kan je niet aftrekken van de belasting. Ook heb je eigen geld nodig om de overdrachtsbelasting en andere bijkomende kosten te kunnen financieren. De hypotheek mag nooit meer dan 100% van de prijs van het huis zijn. Zoals het al was is ook in 2021 een huis dat vrij op naam wordt gekocht vrij van overdrachtsbelasting. Dan heb je het over nieuwbouw. Ik doe ook aan overdracht. Overdracht van kennis. Dus kom gerust langs voor een gratis adviesgesprek om te kijken of een hypotheek zonder overdrachtsbelasting ook voor jou mogelijk is.