Electrisch rijden wordt beloond!

Electrisch rijden wordt beloond

Tot € 3.350,- subsidie op je nieuwe auto

Nieuwe auto kopen?

Als je van plan bent om in 2022 een nieuwe auto te kopen, denk dan eens aan een volledige electrische, want dan kan je namelijk in aanmerking komen voor een subsidie van € 3.350,-

Let wel even goed op de voorwaarden. Als de accu vol is moet deze minimaal 120 kilometer kunnen rijden en de cataloguswaarde van de auto moet liggen tussen de € 12.000,- en € 45.000,-. Ook is het belangrijk dat je de eerste eigenaar bent van de auto en dat deze in 2022 op jouw naam is gezet. De koopovereenkomst mag niet al voor 1 januari 2022 getekend zijn.

Komt jouw gewenste auto in aanmerking?

Handig hulpmiddel hierbij is de regelmatig bijgewerkte SEPP-lijst gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierop staan auto’s die in aanmerking komen voor deze regeling.

Zoals met veel subsidieregelingen is deze subsidiepot ook niet eindeloos, hij zou in de loop van het jaar leeg kunnen raken. Is dit voor jou een reden om van de koop af te zien? Laat dit dan als ontbindende voorwaarde opnemen in de overeenkomst met de autodealer.

Een gebruikte auto kopen

Mocht je gebruikte elektrische auto willen kopen, dan is het niet zo dat je  helemaal niet in aanmerking komt voor subsidie, alleen is het bedrag dan lager, € 2.000,-

Subside aanvragen

Je  kan de subsidie online aanvragen via de website van het RVO. Je hebt hiervoor de tijd tot einde van dit jaar. Inloggen doe je met je DigiD. Als je die nog niet hebt, moet je deze eerst aanvragen.

Elektrische auto van de zaak

Als je in 2022 een elektrische auto van de zaak gaat rijden, maar je wilt deze ook privé gebruiken, hou er dan rekening mee dat de bijtelling hoger is dan in 2021. Tot € 35.000,- betaal je 16% bijtelling, over het catalogusbedrag dat daarboven komt betaal je 22%.

Privé momenteel meer voordelen dan zakelijk

Als je zakelijk een elektrische auto reed kon je tot dit jaar gebruik maken van de MIA- Milieu Investeringsaftrek. Hiermee mocht je 13,5% met een maximum van € 5.400,- aftrekken van je winst. Deze is helaas vervallen. Het is jammer dat de overheid niet ook hier elektrisch en duurzaam rijden stimuleert.

Meer weten?

Heb je meer vragen over interessante regelingen, subsidies of belastingregels? Ik neem ze graag allemaal met je door in een persoonlijk gesprek. Maak gerust een afspraak!