Even buurten

Even buurten

Ben jij ook iemand die weleens op Funda kijkt, puur uit interesse? Die langs makelaars loopt, alle mooie woningen in de etalage ziet hangen en dan toch net iets langer blijft staan om er goed naar te kijken. Het is best interessant om te weten wat er beschikbaar is in de buurt en wat de marktwaarde van de woningen is. En of dit binnen jouw mogelijkheden ligt. Ben jij op de hoogte van de wat jij zou kunnen kopen?

Uitersten

In de regio Utrecht staan er op het moment rond de 2850 koopwoningen op Funda. Het aantal koopwoningen is nog erg wisselend. Met de hogere marktwaarde willen namelijk veel mensen hun huis verkopen met winst. De prijzen lopen uiteen van een appartement van 43m² in Amersfoort voor €128.280,- tot een villa met 2.163m² in Bosch en Duin voor €18.000.000,-! Het goedkoopste appartement is maar net 0,7% van de villa waard.

Zodra we de woningen vergelijken komen we er al snel achter dat er een aantal redenen zijn voor het gigantische prijsverschil. Zo bezit de villa over een privé ingang door het bos (wat inbegrepen is bij de woning), een hammam, binnenzwembad, whirlpool, sportschool, bioscoopzaal, wijnkelder, lift en 4 slaapkamers tussen de 60m² en 80m² die allen over een design-badkamer beschikken. Daar tegenover gezet heeft het appartement allereerst een gezamenlijke entree, slechts één slaapkamer van 14m², een keuken, badkamer en balkon. Het verschil tussen de marktwaarde is wel beter te verklaren nu een aantal van de extra’s van de villa benoemd zijn. Gelukkig zit er toch nog heel veel tussen deze twee uitersten.

Hoe zit het met de starters?

Laten we een situatie voorstellen waarbij wij een jong stel van 25 jaar oud proberen te helpen een woning aan te kopen. Twee kostwinners zonder kinderen, onder de AOW-leeftijd met een gemiddeld inkomen van €39.000,- per jaar. Dit is het gemiddelde inkomen in 2019 volgens het CBS.

Als wij met dit gegeven een berekening maken van de maximale hypotheek komen we op een bedrag uit van circa €184.000,- ervan uitgaande dat dit stel geen kredieten heeft, geen lease auto’s en geen studieschulden. Maar aan de andere kant ook niet meegerekend of ouders bij willen springen, of er giften zijn of eigen vermogen. Wil je een preciezere berekening van het bedrag wat je maximaal zou mogen lenen? Dan kan je gratis en vrijblijvend een afspraak met ons maken.

Voor huizen in de prijscategorie tot € 200.000,- kom je al snel uit op wonen in een andere regio, wil je een woning aankopen die aan je wensen voldoet. Denk dan vooral aan Zeeland, het Zuiden van Limburg, Overijssel, Drenthe, Groningen en Leeuwarden. Gebieden buiten de Randstad. Als ze wat extra geld zouden hebben voor hun droomwoning, zouden ze dit uiteraard bij kunnen leggen waardoor de maximale ruimte vergroot kan worden. Een tweede inkomen is bijna een must en met een zelfde 2e inkomen erbij mag je ongeveer € 415.000,- lenen.