Hoe kies ik de beste hypotheek

Hoe kies ik de beste hypotheek

Je bent aangekomen op een punt in je leven dat allerlei vragen over het afsluiten van een hypotheek heel relevant zijn. Het kan zijn dat je de eerste grote stap zet om voor het eerst een huis te kopen of je gaat verhuizen. Maar ook omdat je jezelf zeker in deze onzekere tijden wilt verzekeren van de beste hypotheek of de voordeligste hypotheek. Misschien vraag je jezelf af of je in tijden van Corona wel een hypotheek kan krijgen. Of dat je je hypotheek wel overzetten in deze tijd.

Hoe sluit je een voordelige hypotheek af?

Met de handige tools op onze website vindt krijg je al een indicatie van wat je maximale hypotheek is en of je kan oversluiten.
Heb je al een hypotheek? Dan is de kans groot dat je op het moment altijd meer betaald dan de huidige rente. Met de oversluitcheck kan je binnen twee minuten kijken of oversluiten een optie voor je is. Maar ook als je voor het eerst een hypotheek wilt afsluiten kan je een eerste indicatie op de website berekenen via de tool ‘wat is mijn maximale hypotheek’.

Invloed van de rente op je hypotheek

Een hypotheek bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel, de hypotheekrente. Hoe lager deze rente is, hoe goedkoper uiteindelijk de hypotheek is. Hoeveel die rente is wordt bepaald door een aantal factoren zoals de hoogte van je hypotheek, hoe hoger de hypotheek hoe meer rente je betaalt. Het hangt ook af van de hypotheekvorm. Het hangt ervan af of je voor een annuïtaire of lineaire hypotheek kiest. Tenslotte heeft ook de rentevaste periode invloed op de hoogte van de rente. Hoe langer de rentevastperiode, hoe hoger de rente. Maar met de huidige lage rente is een lange rentevastperiode heel interessant. Ook maakt het uit of je hypotheek af kan sluiten onder NHG, Nationale Hypotheek Garantie. Als je hypotheek hieronder valt is het rentepercentage ook altijd lager.

Oversluiten van je hypotheek

Je zou zeggen dat met de huidige rentestand oversluiten altijd interessant is. Maar dat hangt ook af van de voorwaarden waaronder je de huidige hypotheek hebt afgesloten. Deze kunnen per bank en per hypotheek verschillen. In je hypotheekovereenkomst staat bijvoorbeeld beschreven of je je hypotheek mag meeverhuizen. Of dat je boetvrij mag aflossen of verhuizen.

Welke hypotheek moet ik kiezen?

Zoals je leest komen er heel veel verschillende factoren kijken bij het bepalen van de beste hypotheekvorm die voor jou het voordeligste is. Daarom is het goed je te laten adviseren door een ervaren professionele hypotheekadviseur. Omdat Smartfee met nagenoeg alle banken en geldverstrekkers werkt kan zij een onafhankelijk en op maat gemaakt advies geven. Maak gerust een afspraak, een eerste adviesgesprek is altijd gratis!