Huizenprijzen stijgen door het dak

Huizenprijzen stijgen door het dak

Het afgelopen jaar zijn de huizen tot wel 21% duurder geworden. Zo’n grote stijging in de huizenprijzen is niet meer gezien sinds de jaren ’90. Dit leidt er ook toe dat huizen die te koop staan ook minder snel verkocht worden dan we in voorgaande jaren zagen.

Huizenprijzen

De prijzen van de huizen gaan de afgelopen maanden nóg sneller omhoog, vooral januari 2022 (21,1% stijging t.o.v. het vorige jaar blinkt hierin uit. Dit gaat tot in de dubbele cijfers de hoogte in zoals je kunt zien, wat al sinds februari 2021 (10,4% stijging t.o.v. het vorige jaar) het geval was. Deze cijfers zijn 22 februari 2022 bekend gemaakt door het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2013 raakten de huizenprijzen een dieptepunt, vervolgens hebben de prijzen een stijgende lijn gevolgd. Als je de prijzen van januari 2022 vergelijkt met het laagste punt in 2013, is dat een stijging van 91%!

Huizenprijzen

Verkopen

Door de sterk stijgende prijzen wordt het verkopen van een huis ook moeizamer. Er zijn circa 43% minder huizen verkocht ten opzichte van januari 2021. Het is namelijk lastiger een nieuwe woning te vinden, aldus NVM. Het is namelijk wel mogelijk een huis voor meer te verkopen, maar welk huis koop je dan aan? Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook een huis zijn dat flink gestegen is in prijs. Daarom kunnen veel mensen uiteindelijk niet een woning vinden die aan hun wensen voldoet binnen de juiste prijsklasse. Heb jij wel een huis kunnen vinden en wil jij je huidige huis verkopen? Maak dan vooral een afspraak zodat wij de mogelijkheden voor je op een rijtje kunnen zetten!

Oversluiten

Dat je misschien niet een huis kan vinden dat aan al jouw eisen voldoet betekent zeker niet dat je geen gebruik kan maken van de huidige lagere rentes die al snel aan het stijgen zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je nog steeds flink kan besparen door over te stappen van hypotheek. Afgelopen herfst was het namelijk nog mogelijk een rente van 1,80% met een rentevaste periode van 20 jaar af te sluiten. Inmiddels ligt dit rentepercentage al op 2,29%. Onderzoek doen naar alle laagste rentes en extra mogelijkheden is een lastige taak, daarom nemen wij dit graag voor je over. De overwaarde opnemen kan ook interessant zijn, daar kan je hier meer over lezen. Benieuwd of wij hierin iets voor jou kunnen betekenen? Dan kan je altijd vrijblijvend met ons in gesprek gaan hierover.