Huren of kopen

van Huren naar kopen

Laten we voorop stellen dat het fijn is als je sowieso de keuze hebt om een huis te huren of kopen. Steeds vaker is de keuze beperkt door bij koopwoningen de krapte op de huizenmarkt, de stijgende huizenprijzen,  de verscherpte hypotheekeisen en de veranderende wetgeving en bij huurwoningen de ellenlange wachtlijsten en de hoge huurprijzen in de particuliere sector. Toch is het eerst belangrijk voor jezelf de voor- en nadelen van huren of kopen op een rij te zetten. En dat hangt vaak af van de leefsituatie waar je op dat moment in zit. Heb je behoefte jezelf te settelen, of wil je meer vrijheid? In het laatste geval is huren dan een optie. Huren is flexibel, je kan de huur meestal op korte termijn opzeggen. Een ander voordeel is dat de kosten voor grote onderhoudswerkzaamheden of reparaties voor de verhuurder zijn. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Die hoef je dus niet af te sluiten. Daarnaast kan je misschien de kosten van het huren wel binnen de perken houden als je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Maar er zijn toch ook een behoorlijk aantal redenen om het kopen van een huis als een goed alternatief voor huren te zien.

Waarom kopen i.p.v. huren?

Ten eerste heb je simpelweg meer keuze, in elk geval uit veel meer verschillende huizen. Als je in aanmerking komt voor een hypotheek begin je aan de weg om het huis straks als alles afgelost is, ook helemaal van jou te laten zijn. Daarbij weet je vanaf het begin waar je aan toe bent. Als je kiest voor een annuïitaire hypotheek of een lineaire hypotheek met een lange rentevast periode weet je vooraf waar je de komende jaren aan toe bent en heb je gelijke lasten. Maar je moet er wel rekening mee houden geld opzij te zetten voor extra belastingen, heffingen en groot onderhoud en reparaties. Deze kosten zijn bij een koopwoning voor eigen rekening. Voordeel is wel dat je de verbouwing zo kan doen zoals je zelf wilt en als je dat slim doet en je denkt ook aan verduurzamen van je woning, dan kan je woning meer waard worden.  In elk geval als de waarde van je huis niet daalt door externe omstandigheden. Zakt de huizenmarkt in elkaar, dan kan je huis minder waard worden en zou je met een restschuld kunnen blijven zitten. Dit is echter wel een golfbeweging en hoe meer tijd je hebt, hoe minder kans je hebt met om met dit probleem te maken te krijgen.

Twijfel je nog over huren of kopen? Of heb je het besluit genomen te willen kopen? Ik help je graag in een persoonlijk adviesgesprek (Gratis) om te kijken naar jouw persoonlijke financiële situatie. De koffie staat klaar!

MAAK AFSPRAAK