Overwaarde: eruit halen wat erin zit

Overwaarde eruit halen wat erin zit

Wat is overwaarde nu eigenlijk? Overwaarde houdt in dat de verkoopprijs van het huis wat je nu bezit hoger is dan de hypotheek die je nog af moet lossen. Als jij het huis voor 300.000 euro hebt aangekocht met een aflossingsvrije hypotheek en het huis inmiddels 500.000 euro waard is, betekent dat dat er een overwaarde van 200.000 euro in jouw huis zit. De laatste jaren is dat helemaal zo gek nog niet. Moet je dan ook per se het huis verkopen om de waarde eruit te halen? Natuurlijk niet!

Studie

Het kan zijn dat jij een studie volgt, dit kan uiteraard ook een (klein)kind zijn. Is deze studie een stukje duurder, of is de studie misschien in het buitenland? Dan kan het slim zijn (een deel van) de overwaarde te investeren in een studie. Kennis is immers macht.

Jubelton

Indien je iemand kent aan wie je geld zou willen schenken die tussen de 18 en 40 jaar oud is, is het mogelijk de jubelton te overwegen. De jubelton is een belastingvrije schenking van maximaal 106.671 euro, een flinke som geld dus! Dit kan de persoon, die een huis aan wilt kopen, gebruiken om een huis aan te kopen. Dit opent wat mogelijkheden, het is namelijk voor veel starters niet reëel zelfstandig een Duitse Volksbank Hypotheek te overwegen. Dit is vooral omdat de Duitse Volksbank maximaal 75% van de waarde van het huis vergoedt. Dat houdt in dat wanneer jij een huis van 400.000 euro aan wilt kopen, je slechts 300.000 euro kan lenen en zelf 100.000 aan moet leveren. Het kan ook zijn dat je bij een Nederlandse hypotheek in een lagere risicoklasse uitkomt, omdat je een kleiner percentage leent van de totaalwaarde van de woning. Dit zorgt vaak voor een lagere rente. Let wel op: de schenking moet uiterlijk in 2024 gebruikt worden.

Verbouwen

Heb je een verouderde keuken? Misschien wel een badkamer die flink toe is aan een renovatie? Een schutting die flink toe is aan vervanging? Wat het ook is, je kan het geld van de overwaarde investeren in je eigen woning. Zo ben je direct nog bij aan het dragen aan de waarde van je eigen woning! Er is dan ook een grote groep mensen die ervoor kiezen hun woning te moderniseren. Zo kan je ervoor zorgen dat de lichten en verwarming bijvoorbeeld geautomatiseerd worden, een flinke luxe.

Verduurzamen

Als je dan toch bezig bent met het vervangen van de keuken is het misschien wel slim gelijk te kijken naar de energie labels van de apparaten die je aanschaft. Energie wordt namelijk duurder en het is wel de bedoeling dat je met een verbouwing erop vooruitgaat, niet achteruit. Zo is het slim misschien al te kijken naar een elektrische-/inductiekookplaat met een zuinige, efficiënte oven. Of voor het watergebruik te kijken naar een andere boiler. Hier kan je meer lezen over de mogelijkheden voor het verduurzamen.

Laten zitten?

Het is uiteraard mogelijk de overwaarde van je huis erin te laten zitten. Dit betekent eigenlijk dat je de mogelijkheden vrij houdt, wellicht is de rente namelijk niet interessant genoeg om überhaupt een nieuwe lening af te sluiten. Het zijn uiteraard wel extra kosten, het kan zijn dat je hier niet in een gunstige situatie voor zit. Daar heeft iedereen uiteindelijk z’n eigen redenen voor.

Natuurlijk is het ook mogelijk om alle mogelijkheden samen op een rijtje te zetten. Er zijn enorm veel dingen mogelijk wanneer het aankomt op het opnemen van de overwaarde. Meer weten? Kom vooral langs of neem contact met ons op.