Samenlevingscontract vs. geregistreerd partnerschap deel 2

Samenlevingscontract vs. geregistreerd partnerschap deel 2

Kosten

De kosten voor geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente, dit kan op sommige dagen en tijden zelfs gratis geregeld worden. De partnerschapsvoorwaarden voor het geregistreerd partnerschap moeten echter geregeld worden bij de notaris. Volgens https://www.degoedkoopstenotaris.nl/ (d.d. 14 maart 2022) kan dit geregeld worden tussen de €515 en €2075. Wil je hier ook direct twee testamenten bij? Dan loopt de prijs al snel op naar €814 tot €3325. Voor een samenlevingscontract betaal je tussen de €230 en €1814, met twee testamenten is dit tussen de €497 en de €3123. Een samenlevingscontract blijft dus goedkoper.

Besparingen

Wat ook goed is om te overwegen zijn de besparingen die je kunt maken door een testament op te stellen en/of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Onder andere is het slim de verzekeringen opnieuw te bekijken, sommige verzekeringen kunnen namelijk samen afgesloten worden. Dit bespaart dubbele kosten. De grootste besparing die je eigenlijk krijgt is het ontwijken van de erfbelasting, dit geldt voor zowel een geregistreerd partnerschap als een samenlevingscontract. Hier kan je berekenen hoeveel erfbelasting je kan besparen.

Erven

Geregistreerde partners erven automatisch alles van elkaar over als de partner overlijdt.

Dit moet bij een samenlevingscontract vastgelegd worden in een testament. Het overerven geldt alleen voor alles wat voor gezamenlijk gebruik was, dit wordt nagelaten aan de langstlevende partner. Dit gebeurt volgens het verblijvingsbeding. Hieronder valt onder andere een koopwoning die gezamenlijk aangekocht is, een auto die samen aangekocht is en door beiden gebruikt werd. Een samenlevingscontract met twee testamenten is dus een volwaardig alternatief voor een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden.

Partneralimentatie

Voor geregistreerd partnerschap geldt het dat er een wettelijke partner-alimentatieregeling is. Als je dus uit elkaar gaat betekent dat dat de kostwinnaar de minstverdienende partner financieel moet ondersteunen door middel van een maandelijks geldbedrag. Dit kan in een samenlevingscontract worden geregeld, alleen gebeurt dit zelden. Vooral omdat veel mensen liever niet een financiële verantwoordelijkheid erbij willen na het verbreken van een samenlevingscontract.

Kinderen

Wanneer kinderen geboren worden binnen een geregistreerd partnerschap worden deze automatisch erkend door de vader, de vader heeft hierdoor ook automatisch ouderlijk gezag. Voor een samenlevingscontract moet je als vader eerst nog langs het gemeentehuis om het kind te erkennen, dit is kosteloos en erg simpel.

Beëindigen

Een samenlevingscontract is schriftelijk te beëindigen, waar dat bij een geregistreerd partnerschap via een notaris of advocaat geregeld moet worden. Om een akte van verdeling op te laten tekenen door een notaris betaal je al gauw tussen de €609 en €2628. (bron: https://www.degoedkoopstenotaris.nl/)

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over samenlevingscontracten of geregistreerd partnerschap of over andere financiële zaken? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek waarin we graag ingaan op jouw situatie.