Effectenhypotheek

Lage netto lasten - veel vrijheid
Effectenhypotheek afsluiten via Smartfee. Bekijk onze Hypotheken

Bij de effectenhypotheek wordt de lening gedurende de looptijd niet afgelost en betaal je alleen rente. Daarnaast wordt eenmalig een bedrag in een effectenportefeuille gestort. Bij veel geldverstrekkers mag je je eigen portefeuille inbrengen. Een belangrijk verschil met een beleggingshypotheek is, dat de effectenportefeuille bij een effectenhypotheek mag bestaan uit individuele aandelenposities (i.p.v. gemengde aandelen- en obligatiefondsen).

Door middel van deze rechtstreekse belegging bouw je een kapitaal op. Met dit kapitaal wordt aan het einde van de looptijd de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost. Door te beleggen is het mogelijk een (aanzienlijk) hoger rendement te halen dan het rentepercentage van de hypotheek. Maar het kan ook minder goed uitpakken. Beleggen brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. De aflossing is dus niet gegarandeerd.
En omdat je het bedrag op één bepaald moment inlegt, het moment dat de effectenhypotheek wordt afgesloten, zit er nog een extra risico aan de effectenhypotheek: het kan zijn dat het net een slecht moment is om te beleggen.

De eenmalige inleg wordt vaak meegefinancierd bij de hypotheekaanvraag. Je leent daardoor vaak 130% tot wel 150% van de executiewaarde. Met dit geld kunt je een behoorlijk aandelenkapitaal financieren. De rente over dit meegefinancierde bedrag is overigens niet fiscaal aftrekbaar. Een effectenhypotheek afsluiten via Smartfee? We informeren je over de voor- en nadelen en geven het juiste financiële advies en actuele rente.

Effectenhypotheek afsluiten

  • maximaal belastingvoordeel
  • je kunt zonder eigen geld beleggen
  • het beleggingsresultaat is onzeker
  • forfaitaire rendementsheffing in box 3, 1,2% van het vermogen
  • een levensverzekering is niet verplicht, dus je bent niet gebonden aan de regels voor levensverzekeringen

De effectenhypotheek is alleen interessant voor mensen met een gezinsinkomen boven € 50.000,-. Kom je hieronder dan is een beleggingshypotheek een betere hypotheek.

Overgangsrecht

Tot 2013 was het mogelijk andere hypotheekvormen af te sluiten waarbij rente aftrek mogelijk was. Alleen als je gebruikt kunt maken van het overgangsrecht kan en mag je deze vormen nog voortzetten. De Effectenhypotheek valt onder het overgangsrecht.