Krediethypotheek

De meest flexibele vorm van allemaal
Krediethypotheek afsluiten via Smartfee. Bekijk onze Hypotheken

Een krediethypotheek is de meest flexibele hypotheekvorm die er bestaat. Deze hypotheek is afgeleid van de aflossingsvrije hypotheek en is een alternatief voor consumptief lenen. Je hebt eigenlijk een doorlopend krediet met het huis als onderpand. Door deze zekerheid is de geldgever bereid een lagere variabele rente te hanteren dan bij een doorlopend krediet. De rente kan niet voor langere perioden worden vastgezet. Of, wanneer en hoe je de krediethypotheek wilt aflossen, bepaal je in principe zelf. Een krediethypotheek afsluiten? Neem voor vrijblijvend financieel advies contact op met onze hypotheekadviseur.

Tot de kredietlimiet (een bepaald percentage van de waarde van het huis) kun je zelfs de verschuldigde rente laten bijschrijven. Voorwaarde is vaak wel dat je ook aardig wat eigen geld inbrengt. Tot enkele jaren geleden had de krediethypotheek een extra voordeel. Mensen konden hiermee goedkoop geld lenen en de rente over dat bedrag aftrekken via de belasting. Nu de fiscale regels met betrekking tot consumptief gebruik van een hypothecair krediet zijn aangescherpt, heeft deze hypotheekvorm veel van zijn aantrekkelijkheid verloren. En zeker na de Belastingherziening in 2001 en 2013, is deze hypotheek weinig interessant meer.

Voordelen krediethypotheek afsluiten

  • er bestaat geen aflossingsverplichting bij de krediethypotheek, wat met name in verband met de fiscale aftrekbaarheid bij hogere inkomens interessant kan zijn;
  • doorlopend krediet met hypothecaire zekerheid;
  • de eventuele aftrekbaarheid van de rente (doel van de lening is hierbij belangrijk).

Nadelen van deze hypotheek

  • de rente kan niet voor langere perioden vast worden gezet.
  • de rente is vaak niet(meer) aftrekbaar

De krediethypotheek wordt nog wel afgesloten om de kredietruimte (tijdelijk) te verruimen, voor bijvoorbeeld verbetering of onderhoud van het huis. Een krediethypotheek afsluiten wordt veelal gedaan door oudere mensen, die een deel van hun vermogen willen gebruiken voor bijvoorbeeld een aanvulling op hun pensioen (‘opeten’ van het vermogen).

Overgangsrecht

Tot 2013 was het mogelijk andere hypotheekvormen af te sluiten waarbij rente aftrek mogelijk was. Alleen als je gebruikt kunt maken van het overgangsrecht kan en mag je deze vormen nog voortzetten. De Krediethypotheek valt onder het overgangsrecht.