Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Check

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die alleen een bedrag uitkeert bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum. De uitvaartverzekering is ook een vorm van een overlijdensrisicoverzekering. In beide gevallen is sprake van een zuivere risicoverzekering waarbij je periodiek een bedrag aan premie betaalt. Een overlijdensrisico wordt vaak gekoppeld aan een hypotheek of in combinatie met een hypotheek afgesloten zodat de achtergebleven partner in het huis kan blijven wonen aangezien er een bepaald deel van de hypotheek of zelfs volledig wordt afgelost met deze overlijdensrisicoverzekering. We zien ook steeds vaker dat ondernemers een overlijdensrisicoverzekering afsluiten en deze laten afstemmen op de voortgang van hun bedrijf na overlijden of dat deze betrekking heeft op hun privé situatie na overlijden.

Diverse soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er is een aantal variaties aan te brengen in een overlijdensrisicoverzekering. Overleg samen met één van de bij ons platform aangesloten adviseurs welk scenario het beste bij je past en of een dergelijke verzekering wel noodzakelijk is. Bijgaand zetten wij kort de verschillende vormen op een rijtje:

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering verzeker je gedurende de gehele looptijd een vast kapitaal. Dit kapitaal wordt direct na overlijden van de verzekerde(n) uitgekeerd aan de begunstigden bijvoorbeeld de partner, kinderen of andere erfgenamen. Hiervoor betaal je gedurende de looptijd een vaste verzekeringspremie. De gelijkblijvende risicoverzekering is vooral geschikt voor het afdekken van risico’s die voor lange tijd op hetzelfde niveau blijven, zoals een gelijkblijvende hypotheekschuld zonder dat sprake is van gelijktijdige vermogensopbouw middels sparen of beleggen.

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering verzeker je gedurende de gehele looptijd een kapitaal dat per jaar met een gelijkblijvend bedrag afneemt.De lineair dalende risicoverzekering is vooral geschikt voor het afdekken van aflopende risico’s, zoals inkomstenterugval na het overlijden van de kostwinner.

Bij een overlijdensrisicoverzekering tegen leeftijdsafhankelijke premiebetaling wordt jaarlijks de verschuldigde premie opnieuw op basis van je leeftijd vastgesteld. Dit staat in de verzekeringswereld bekend als de leeftijdsafhankelijke premie.

Kenmerk hiervan is dat gedurende de looptijd de premie stijgt omdat de contractant ouder wordt en de sterftekans toeneemt. Hiernaast kun je jaarlijks het verzekerde bedrag naar wens aanpassen. De overlijdensrisicoverzekering tegen leeftijdsafhankelijke premiebetaling biedt de meeste flexibiliteit en is voordelig, indien je verwacht de polis binnen de looptijd op te zeggen.

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering verzeker je gedurende de gehele looptijd een annuïtair dalend kapitaal. Het percentage waarmee dit kapitaal daalt ligt vrijwel altijd tussen de 4 en 8%. Opvallend is dat in de eerste jaren van de verzekering het verzekerd bedrag nauwelijks daalt, terwijl aan het eind van de looptijd het verzekerd kapitaal sterk afneemt. De annuïtair dalende risicoverzekering is vooral geschikt als risicodekking voor het aflossen van uw hypotheek of het regelen van een nabestaandenvoorziening.

Zelf rekenen

Bereken met deze tool gemakkelijk uw maandpremie bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Ook deze regelen wij voor u.

Hypotheken

De aankoop van een huis is vaak de grootste investering in je leven. Wie een nieuwe huis wil kopen, zal dan ook vrijwel altijd geld moeten lenen.

Sparen en beleggen

Een beleggingsproduct is een product waarmee kapitaal wordt opgebouwd op basis van beleggingen. Een spaarproduct is voor de meeste.