Verduurzamen van uw woning

Geld verdienen met goed bezig zijn
verduurzamen van uw woning

Het verduurzamen van uw woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee. Investeringen op het gebied van verduurzamen leveren u op termijn flinke besparingen op. Vaak wordt gedacht dat deze aanpassingen altijd ingrijpend en kostbaar zijn. Maar er zijn voldoende mogelijkheden om ook klein te beginnen. Het leuke daarvan is dat deze vaak al direct besparingen opleveren. Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt 3.500kWh elektriciteit per jaar en 1.600 m3 gas. Dat komt neer op ruim € 2.100,- (incl. vastrecht) aan kosten per jaar, € 175,- per maand. Dit kan verschillen per huishouden, afhankelijk van het aantal personen en het soort huis waarin u woont. Een slimme meter geeft u goed inzicht in uw verbruik. Of praat eens met uw buren. Als zij een vergelijkbaar huis hebben kan het nuttig zijn de energiekosten eens samen op rij te zetten en samen naar besparingen te kijken. Maar voor iedereen geldt dat besparen een leuke, nuttige en renderende activiteit is. Graag deelt Smartfee met u een aantal tips om geld en energie te besparen.

Elektriciteit

Hier kunt u makkelijk veel “kleine” issues oplossen. Ga over op led- of spaarlampen. En maak gebruik van stekkerdozen met een aan/uitschakelaar zodat alle apparaten in de stand-by stand ook echt uitstaan. Haal opladers die niet gebruikt worden uit de stopcontacten.
 De koelkast is niet meer weg te denken uit onze huishoudens. Zolang hij het doet, denken wij er niet verder over na. Toch is het zo dat een nieuwe koelkast ten opzichte van een oude koelkast al gauw 200kWh minder verbruikt wat toch neerkomt op € 44,- per jaar besparing. Bij een vriezer is die besparing al gauw € 66,-. Ook helpt het enorm als je de koelkast en de vriezer op een koele plaats zet en je de vriezer regelmatig ontdooit. Een ander apparaat dat niet meer weg te denken is uit ons huishouden is de wasmachine. Wist u dat wassen op 40 graden in plaats van op 60 graden bijna 50% energie bespaart!? Het helpt ook enorm om de was alleen aan te zetten als de trommel vol zit. Hoe fijn is het om was buiten te hangen als het weer het toelaat? En ook dat bespaart flink op de energie.

Gas

Gas zal langzaam uit onze huishoudens gaan verdwijnen. Maar voordat het zover is, zijn er nog een groot aantal verbeterpunten die zorgen dat uw gasverbruik zo efficiënt mogelijk is. Zo helpt het als u de verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimtes isoleert, dat voorkomt dat veel warmte verloren gaat. Dit kunt u ook doen door radiatorfolie achter de verwarmingen te plaatsen en deze ook stofvrij te maken. Hierdoor wordt de warmte beter afgegeven. Denk bij de indeling van de ruimte er ook aan niet te veel voor de verwarming te zetten. Dus geen grote bank, kast of dikke lange gordijnen. De gordijnen tot aan de vensterbank ’s avonds sluiten zorgt wel voor het goed vasthouden van de warmte. Gordijnen zorgen voor een temperatuurverschil van 3 tot 4 graden. Dat zou u dus ook kunnen doen voor de voordeur. Als u dan ook een tochtklep voor uw brievenbus plaatst, dan houdt u ook in de gang de kou buiten. Dit kunt u nog verder doorvoeren door tochtstrips in de sponningen van ramen en deuren te plaatsen.

Een andere eenvoudige oplossing is om uw CV-ketelthermostaat in te stellen op 60 graden in plaats van de standaard 70 of 80 graden waar hij doorgaans op is ingesteld. De ketel kan in de zomer vaak ook uit.
Bij het douchen kunt u besparen door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop en een timer. 
Als u al deze maatregelen toepast kan de thermosstaat al gauw een paar graadjes lager. Denk er ook aan om hem lager te zetten als u langer dan een uur uit huis gaat. U hoeft ze ook alleen aan te zetten in ruimtes die u ook daadwerkelijk gebruikt.

Dan nog een laatste open deur, doe de tussendeuren dicht zodat de warmte per ruimte goed bewaard blijft. Lees ook de blog over verduurzamen. Hier benoem ik een aantal wat meer manieren om uw woning op langere termijn te verduurzamen.

Handige links

www.milieucentraal.nl
www.jouwhuisslimmer.nl
www.verbeterjehuis.nl
www.greenhome.nl
www.slimwoner.nl
www.energievergelijker.nl
www.duurzamevecht.nl
www.2030.nu

Smartfee organiseert binnenkort een bijeenkomst Verduurzamen van uw woning. U vindt hier snel meer informatie over op onze website.