Duitse bank begint met goedkope hypotheken in Nederland

UTRECHT – Er moet meer concurrentie komen op de hypotheekmarkt, klaagde de Vereniging Eigen Huis deze week nog. De vereniging wordt nu op zijn wenken bediend: de Volksbank Westmünsterland gaat in Nederland goedkope Duitse hypotheken verkopen.

De Volksbank Westmünsterland ruikt kansen, omdat de hypotheekrente in Duitsland lager is dan in Nederland. De bank trekt 20 miljoen euro uit om in Nederland actief te worden, evenveel als de Volksbank Emmerich-Rees, die al 3 jaar in Nederland bezig is. “We starten langzaam en verstandig, maar het wordt vanzelf meer,” zegt Wolfgang Baecker, bestuursvoorzitter van de Volksbank Westmünsterland.

Nederlandse adviseurs

De Nederlandse klanten zullen door Nederlandse adviseurs worden geholpen. Ze moeten 1 keer naar Duitsland om bij de bank de in het Nederlands opgestelde hypotheekovereenkomst te ondertekenen. De akte wordt bij een Nederlandse notaris gepasseerd. De Duitse hypotheken worden verkocht via Smartfee.nl , dat 10 intermediairs heeft in Nederland.

Het pluspunt van een Duitse hypotheek is de lage rente. Een belangrijk verschil met Nederland is dat de Duitse banken met hun hypotheek vaak niet verder gaan dan 70% van de taxatiewaarde. En Duitsland kent, anders dan Nederland, geen Nationaal Hypotheek Garantie.

Niet nieuw

Duitse hypotheken zijn niet nieuw. 2 jaar geleden ontstond commotie toen de Nederlandse Hanneke Mons aankondigde dat Duitse banken voor miljarden goedkope hypotheken gingen verkopen aan Nederlanders. Mons werd door deze krant ontmaskerd als een bedriegster.

bron: de Stentor