Annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek afsluiten en starten met lage aflossing
annuïteitenhypotheek afsluiten via Smartfee. Bekijk onze Hypotheken

Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd – bij gelijkblijvende rente – een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit) betaald. Zo betaal je steeds hetzelfde bruto (maand)bedrag, waarbij het rentedeel van dit vaste bedrag daalt en het aflossingsdeel stijgt. Gevolg hiervan is dat de fiscale aftrek jaarlijks lager wordt; de netto lasten stijgen gedurende de looptijd, omdat alleen de rente fiscaal aftrekbaar is. De vaststelling van deze annuïteit geschiedt altijd zo dat aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld is afgelost. De annuïteiten worden veelal maandelijks voldaan.

Voordelen annuïteitenhypotheek afsluiten

  • lage aanvangslasten; in het begin betaal je weinig aflossing;
  • alternatief voor een hypotheek met vermogensopbouw indien je een hogere leeftijd of slechtere gezondheid hebt;
  • offertes van de annuïteitenhypotheek zijn gemakkelijker te vergelijken dan offertes van hypotheekvormen met vermogensopbouw;
  • makkelijk bij verhuizing of beëindiging van de hypotheek.

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • het fiscaal voordeel van deze hypotheek daalt tijdens de looptijd vanwege de (stijgende) aflossingen;
  • de netto lasten stijgen tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek; de bruto lasten blijven gelijk;

Ten opzichte van de hypotheken met vermogensopbouw: de annuïteitenhypotheek is fiscaal minder gunstig. De annuïteitenhypotheek afsluiten is vooral interessant voor mensen die voor lage aanvangslasten kiezen. Ook is de annuïteiten hypotheek uiterst geschikt voor mensen die in de toekomst een stijging in inkomen verwachten, tenzij de fiscale druk toeneemt (bijvoorbeeld als je in een hoger belastingtarief valt).

Afspraak met een hypotheekadviseur

Een annuïteitenhypotheek afsluiten heeft voor-en nadelen. Of deze vorm van lenen bij u past of juist een andere manier, dat vertel ik u graag in een persoonlijk gesprek. Dan bespreek ik met u uw persoonlijke situatie en samen bepalen we wat voor uw het beste werkt en het beste rendement heeft. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Maak een afspraak en ik geef u graag een persoonlijk financieel advies op maat.