Het overlijden van ouders zal kinderen niet dakloos laten

Het overlijden van ouders zal kinderen niet dakloos laten

Helaas hebben inwonende volwassen kinderen er wel vaker mee te maken gekregen, het overlijden van hun beide ouders. Alsof het niet al genoeg was om hun ouder(s) te verliezen, werden ze ook de woning uitgezet als de ouder(s) deze huurde(n), zowel privé als sociaal. De Tweede Kamer heeft hier lucht van gekregen en besloot plannen hiervoor uit te werken. In de huidige woningmarkt is het namelijk al lastig genoeg om een woning te vinden. Uit een onderzoek van de NOS blijkt zelfs dat mensen in de regio Utrecht makkelijk acht jaar op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning.

Samen zorgen voor onderdak

“Jongvolwassenen die hun ouder verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van dat verlies” aldus Kajsa Ollongren, minister van Defensie. Zo zijn er al afspraken gemaakt met organisaties en corporaties zoals Aedes. Deze afspraken houden in dat er gezamenlijk voor gezorgd wordt dat deze kinderen niet zonder onderdak zullen zitten. De kinderen mogen nu maximaal 2 jaar in de ouderlijke woning blijven. Indien de verhuurder het ermee eens is dat de woning aansluit op de woonsituatie van de kinderen, mogen zij hier blijven wonen. Zodra de woning niet past bij de kinderen, wordt er door de verhuurder naar een alternatief gezocht. Zo kan het kind zich focussen op het rouwen, zonder onnodige stress. Meer weten over het onderzoek van de NOS naar de gemiddelde wachttijd voor sociale huur in jouw regio? Lees hier meer informatie.

Voordelen van een koopwoning

Een van de meest duidelijke voordelen is dat de eigenaar van het huis vermogen opbouwt. Waar bij huren je je geld nooit meer terug kan zien, heb je bij kopen een pand op je naam staan. Indien hetzelfde zich voor zou doen, dat jouw kind(eren) alleen achter blijven, hebben zij nog steeds recht op het geld wat overblijft van het huis nadat de hypotheek afbetaald is. Dit zou de kinderen alvast een start geven. Wij willen graag hierover met je in gesprek gaan en een passend advies geven! Maak hier een afspraak.