Wat brengt mijn geld op?

Wat brengt mijn geld op?

De tijd dat uw spaargeld geld opbracht, is voorbij. Bij een bepaalde hoogte van uw spaargeld, kost het tegenwoordig zelfs geld om uw geld veilig bij een bank onder te brengen. Dat terwijl er in Nederland bij elkaar 370 miljard euro op spaarrekeningen staat. Maar dat is een voor u abstract getal, belangrijker is te weten hoe uw geld wel rendement kan opleveren. Het is belangrijk voor uzelf te bepalen waarom u spaart, wat is het doel? Wilt u het gebruiken als reserve voor onvoorziene uitgaven? Als uw wasmachine kapot gaat? Of voor een vakantie? Of is het meer voor de lange termijn, voor een aanvulling op uw pensioen bijvoorbeeld. Het NIBUD stelt dat een buffer aanhouden van 10% van je inkomen verstandig is voor onverwachte uitgaven. Je wilt dat dit geld direct beschikbaar is en dat hier geen risico op zit. Dit geld kan je het beste op een vrij opneembare spaarrekening zetten. Het levert dan wel niets op en als het niet boven een substantieel bedrag komt kost het ook niets, maar het geld is wel veilig.

Wat brengt mijn geld op bij beleggen?

Op al het spaargeld wat daarboven beschikbaar is, wil je natuurlijk het hoogste rendement. De belangrijkste vraag die u daarbij moet beantwoorden is hoeveel risico u wilt nemen. Je kan met beleggen extra vermogen opbouwen. Heb je de tijd, bijvoorbeeld omdat je een aanvulling op je pensioen wilt dan kan beleggen interessant zijn. Beleggen in aandelen en obligaties leveren meer rendement op dan sparen, maar de risico’s zijn ook groter. Hou je toch niet van risico’s dan blijft sparen over. Wil je hier meer rendement uithalen dan is vastzetten voor een langere termijn een optie, dan is de rente hoger. Hoe langer het vaststaat, hoe hoger de rente.

Manieren van investeren

Investeren op een andere manier kan ook geld opleveren. Bijvoorbeeld door investeringen in het verduurzamen van je huis of in het kopen van een ander huis. Een andere optie is het spaargeld te gebruiken om andere leningen of je hypotheek versneld af te lossen. Je bespaart dan op de rentebetalingen wat vaak meer oplevert dan rente-inkomsten. Smartfee.nl kijkt graag met u naar de mogelijkheden om uw geld zoveel mogelijk te laten renderen. Kom gerust langs voor een vrijblijvend advies.

Corné Leenaars

Corné Leenaars
Directeur / Erkend Hypotheek & Financieel Adviseur

Nina

Nina Vertkas
Erkend Hypotheek & Financieel Adviseur