Energieneutraal in vier stappen

Energieneutraal in vier stappen

Nieuwe woningen in Nederland moeten vanaf 1 januari 2020 energieneutraal zijn. Dit houdt in dat alle nieuwe woningen moeten voldoen aan de harde eis dat er evenveel energie opgeleverd moet worden als dat er verbruikt wordt. Huizen zijn echter nog steeds verantwoordelijk voor circa 15% van het totale Nederlandse energieverbruik. Hier is nog flink ruimte is voor verbetering. Daarom is écht duurzaam wonen een woning met 0 op de meter, een woning die niet meer verbruikt dan het oplevert.

Kleine verbeteringen

Het hoeft niet allemaal tegelijk te zijn, het kan in kleine stappen, zaken die eigenlijk voor zich spreken. Maar waar je, juist omdat het zo voor de hand ligt, nog niet stil bij hebt gestaan. Deze verbeteringen gaan bijvoorbeeld over het uitzetten van je verwarming wanneer je (haast) niet in de desbetreffende kamer bent. Door oude gloeilampen te vervangen door veel zuinigere ledlampen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld korter douchen of een waterbesparende douchekop aanschaffen. Ook is het handig je cv-ketel goed af te laten stellen.

Isoleren

Zoals eerder besproken in voorgaande blogs, is het goed om het gehele huis te isoleren. Hiermee wordt dan ook bedoeld dat de spouwmuren en het dak aangepakt worden. Daarnaast is het aan te raden om driedubbelglas te laten plaatsen. Je komt in aanmerking voor een subsidie tot 30% indien je twee van deze maatregelen treft. Over de subsidies hebben ik ook een blog geschreven, deze kan je hier terugvinden.

Gasverbruik minimaliseren

Overstappen op inductie is een goede eerste stap om het gasverbruik drastisch te verminderen. Het verwarmen van je huis en het water is ook mogelijk met een warmtepomp of een zonneboiler. Een lage temperatuurverwarming, zoals een vloerverwarming, is ook een goed alternatief voor gas. Hiermee stel je de temperatuur van het CV-water in op 55°C in plaats van 80°C.

Duurzame energie opwekken

Je hebt natuurlijk een grote hoeveelheid elektriciteit extra nodig, als je alles volledig elektrisch maakt. Om dit te compenseren is het bijvoorbeeld een idee om zonnepanelen te installeren. Als je liever geen zonnepanelen hebt, of hier niet de mogelijkheid toe hebt, is het ook mogelijk een aandeel te nemen in een windmolenpark of een zonneweide.

Langzaam maar zeker

Volgens de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland bedragen de meerkosten voor een nieuwe NOM-woning zo’n €16.000. Dit is vaak niet een realistisch bedrag voor woningeigenaren van een bestaande woning. Het is slim om alvast een paar stapjes in de juiste richting te zetten, zo werk je langzaam maar zeker naar een duurzamere woning toe. Beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor jouw portemonnee.

Waar moet je beginnen?

Heb je niet afdoende geld om deze verduurzamingsmogelijkheden te treffen? Daar kan Smartfee je mee helpen! We kunnen samen kijken naar de financiële mogelijkheden en de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie. Zo kunnen we kijken of het mogelijk is geld vrij te maken uit je bestaande hypotheek of het afsluiten van een groene lening een optie is. Hier kan ik je alles over uitleggen als Erkend Financieel Adviseur en Adviseur Duurzaam Wonen. Maak vooral een afspraak!