Verschillen in hypotheekvormen

Verschillen in hypotheekvormen

Op de website van Smartfee.nl vindt u veel informatie over de verschillen in hypotheken en de verschillende hypotheekvormen. Er is enorm veel keus en Smartfee kan daarin voor u de beste vorm vinden. Wij werken samen met nagenoeg alle geldverstrekkers en samen met u zet ik alle voor- en nadelen op een rij. Een logische gedachte is dat u altijd moet gaan voor de hypotheek met de laagste rente. Maar dat is niet altijd het enige criteria. Wat ook belangrijk is, is of u gaat voor veel zekerheid of juist voor wat meer risico. Gaat u voor een langere looptijd of juist een kortere looptijd. Bent u nu in de gelegenheid om veel af te lossen of zit u nu in een fase waardoor dat juist minder goed uitkomt. Ik kan mijzelf heel goed voorstellen dat u door het verschil in hypotheken tussen de bomen soms het bos niet meer ziet.

Kies een hypotheekvorm

De belangrijkste keuze die u moet maken is of u kiest voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Een derde keuze is de aflossingsvrije hypotheek, maar door de veranderde regelgeving heeft u met deze vorm geen recht op hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek van de beide andere vormen is afhankelijk van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger de belasting is die u betaalt, maar des te groter is ook het voordeel bij hypotheekaftrek.

Annuïteiten of Lineare hypotheek

Als u kies voor een annuïteitenhypotheek, kiest u voor zekerheid. De aflossing wordt bepaald door de bruto rente plus de aflossing. Dit vormt maandelijks een vast bedrag. U weet waar u aan toe bent en u betaalt elke maand hetzelfde. Netto bent u over de hele looptijd iets duurder uit. Het totaalbedrag is wel elke maand hetzelfde, maar de verhouding verandert. In het begin betaalt u weinig aflossing en veel rente en dat verandert naar veel aflossing en weinig rente. U heeft dus steeds minder belastingvoordeel. Maar u weet wel waar u aan toe bent en u bent zeker van uw financieringsverloop. Lineair is makkelijk, in 30 jaar (360 maanden) lost u uw lineaire hypotheek af. Elke maand betaal je 1/360 minder rente. Je lost sneller af en daardoor betaal je minder rente. Wel moet u er rekening mee houden dat uw lasten in het begin hoger zijn, de maandlasten zijn in de eerste jaren relatief hoog.

Financieel advies

Er is zoveel verschil in hypotheekvormen dat de goede keuze maken in uw eentje soms heel lastig is. En dan help ik u graag. Al 25 jaar heb ik mij verdiept in alle vormen en soorten hypotheken en daarom licht ik u graag de verschillende mogelijkheden in een persoonlijk gesprek toe. Maak gerust een afspraak en onder het genot van een kopje koffie laat ik u graag de verschillende mogelijkheden zien die het beste bij uw situatie passen.

MAAK EEN AFSPRAAK