Hypotheek in Duitsland

AMSTERDAM – Onze jongste Geldgids heeft eens goed naar Duitse hypotheken gekeken en de conclusie luidt zonneklaar: oerdegelijk en veel goedkoper! Dat zit ‘m natuurlijk in de rente: die ligt 1 à 2 procent lager dan bij Nederlandse banken. Bij een hypotheek van pakweg 250.000 euro betekent dat 2.500 tot 5.000 euro minder rentelasten per jaar.

Het goede nieuws luidt dat zo’n hypotheek niet meer een exclusief feestje is voor een paar landgenoten bij de Duitse grens. De Volksbank Emmerich-Rees kwam vorig jaar als eerste met een aanbod voor de hele Nederlandse markt. Inmiddels lopen meer banken, met hulp van een Nederlandse tussenpersoon, er warm voor. Er zitten wel voorwaarden aan en die zijn strenger dan bij ons. Zo zal het altijd gaan om een bankspaar- of annuïteitenhypotheek. Dus geen aflossingsvrije variant, die bij ons overigens ook sterk ter discussie staat. Boetevrij aflossen is vaak beperkt.

Leren kennen

Ook wil de Duitse bank u, uw levensomstandigheden en uw huis persoonlijk leren kennen, wat eigenlijk heel verstandig is. Daarbij gaan de Duitsers niet uit van uw bruto inkomen, maar van uw netto besteedbaar inkomen en ze eisen een vast dienstverband. Ten slotte financieren zij maximaal 85 procent van de executiewaarde, wat neerkomt op 70 tot 75 procent van de aankoopwaarde van de woning. Dit maakt deze route vooral toegankelijk voor mensen die hun hypotheek op een bestaand huis met een ruime overwaarde willen oversluiten.

Waarom zouden Nederlandse hypotheekverstrekkers daar geen voorbeeld aan kunnen nemen?

bron: De Telegraaf