Oversluiten van een Hypotheek

Oversluiten van een Hypotheek

De lage rentes vliegen je om de oren, overal is het in het nieuws. De hypotheekrente is inmiddels onder de 1 procentgrens gedoken. Dit is een historisch laag percentage, een hypotheek afsluiten met een rentevast periode van 10 jaar tegen 0,99%. Maar ja, wat heeft u eraan als u met uw huidige hypotheek nog op 4,1% zit? Moet u de oren dichthouden en er verder niet over nadenken totdat uw rentevast periode is afgelopen? Of zijn er misschien toch mogelijkheden? Het oversluiten van een hypotheek kan met de huidige lage rente leiden tot lagere hypotheeklasten. Dat is vaak de belangrijkste reden om hiertoe te besluiten. Daarbij kan je dit dan voor een langere periode vastleggen zodat je ook voor langere tijd weet waar je aan toe bent.

Uw huidige hypotheek

De lagere rente is niet altijd de enige motivatie om de hypotheek over te sluiten. In sommige gevallen heeft men voor een ongunstig hypotheekproduct gekozen omdat dit toen voordelig leek. Het nieuws rondom de woekerpolissen is wat weggezakt, maar ze zijn nog in omloop. Of heeft u destijds gekozen voor een beleggingshypotheek of een levenhypotheek. De verwachte rendementen zijn niet altijd uitgekomen en het risico dat aan deze producten hangt, geeft niet iedereen een goed gevoel. Ze worden momenteel niet meer afgesloten maar het kan wel zijn dat u nog in het bezit bent van zo’n hypotheek.

Kosten bij het oversluiten van een Hypotheek

Wat kost nu het oversluiten van een hypotheek? Een ding is zeker, oversluiten is nooit gratis. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van het moment dat u dit doet en bij welke bank de hypotheek is afgesloten. Kosten die bij oversluiten komen kijken zijn bijvoorbeeld de taxatiekosten, je huis moet vaak opnieuw getaxeerd worden als je een nieuwe hypotheek af sluit. De waarde van het huis bepaalt immers de mogelijke hoogte van de hypotheek. Dan zijn er ook nog de kosten van de notaris omdat een hypotheek altijd geregeld moet worden bij een notaris. Wil je het oversluiten laten begeleiden door een professionele en deskundige adviseur zoals Smartfee.nl dan betaal je daar ook voor. En dan is er tenslotte ook nog de bank waarbij je weggaat. Die rekent meestal een boete voor het oversluiten omdat ze in de toekomst inkomsten mislopen. Oversluitkosten kan je wel mee financieren en bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar. Om te kijken of oversluiten een interessante optie is in uw geval, plan ik graag een vrijblijvend adviesgesprek waarin we de mogelijkheden op een rij zetten.

Corné Leenaars

Corné Leenaars
Directeur / Erkend Hypotheek & Financieel Adviseur

Nina

Nina Vertkas
Erkend Hypotheek & Financieel Adviseur